onsdag, 01 april 2015 00:08

Fiskeriministerens leserbrev om Tveterås-utvalget.

Rate this item
(2 votes)

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har i media de siste dagene fått gjengitt et leserbrev der hun mer eller mindre bifaller Tveterås-utvalgets NOU 2014:16 Sjømatindustrien.

Hun sier i leserinnlegget «Sjømatindustriens manglende lønnsomhet var utgangspunktet for utvalget som ble satt ned av den forrige regjeringen».

Jeg skal ikke påstå at fiskeriministeren lyver, for det gjør hun neppe, men at sjømatindustrien har manglende lønnsomhet kan det vel stilles spørsmål ved?

Har alle anleggene i fiskeindustrien «manglende lønnsomhet»? Min mening er at det har de ikke, at noen nok kan vise til dårlig lønnsomhet kommer vi oss nok ikke bort fra, men det er også mange anlegg som går godt.

Når fiskeriministeren videre sier at «omstilling er nødvendig og industrien må gis rammevilkår som gir grunnlag for lønnsomhet over tid» må jeg spørre om det er absolutt umulig for en norsk regjering å legge til rette for økt lønnsomhet for de som ønsker det?

Politiske virkemidler kan gjøre mye for næringer som «sliter økonomisk».

For de som har satt seg inn i hva rapporten sier er det et paradoks at utvalget mener at industrien, og for så vidt hvem som helst, skal få mulighet til å «eie» fartøy og kvoter, for slik å «øke lønnsomheten»!

I dag er det Deltagerloven som hindrer dette, da den sier at KUN registrerte norske fiskere kan disponere denne retten. Dette er også med på å sikre norske naturressurser på norske hender. Fiskeriministeren sier i leserinnlegget at det ikke er riktig, som mange sier, at fiskeressursene vil forbli på norske hender om Deltagerloven endres slik Tveterås-utvalget mener. Hun sier også at «Det er ingen som eier fiskeressursene i dag», det er løgn!!

Det norske folk i fellesskap eier disse ressursene, og Deltagerloven er en garantist for at det vil være slik også inn i fremtiden!

Ved en privatisering av disse ressursene, som en endring av Deltagerloven vil medføre, vil verdiene av disse ressursene havne i hendene på investorer som gjerne vil etablere seg på Børsen, slik Havfisk ASA har gjort. Og meg bekjent er det ingen lov i dag som hindrer utenlandske investorer å investere i aksjer i norske selskaper. Og da er norske naturressurser havnet på utenlandske hender...

Det nytter ikke hvor mye fiskeriministeren bedyrer at hun krever at disse ressursene skal ha norsk eierskap, her vil nok andre lover komme inn, samt at Høyres avgud ved navn EU vil nok kontakte EFTA-organet umiddelbart for å rydde opp i fiskeriministerens misforståelse.

Og når det uttales at slike løsninger vil skape «lønnsomhet» kan man bare se til EU, der det ikke er noen Deltagerlov, situasjonen er akkurat den samme for Sjømatindustrien der, noen anlegg går godt, mens andre sliter, en sannhet for øvrig «Tveterås-disiplene» unngår å nevne!

Så folkens, vær snil og våkne opp, send gjerne en e-post til Departementet der dere sier fra at en slik snikinnføring av privatisering av felles ressurser aksepteres ikke, e-postadressen er Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Per-Roger Vikten.

Leder av Kystpartiet i Nordland.

Read 8494 times Last modified on onsdag, 01 april 2015 00:09