tirsdag, 05 mai 2015 15:08

DAB-radio

Written by Per-Roger Vikten
Rate this item
(2 votes)

Kulturminister Torhild Widvey argumenterer i media for innføring av DAB-radio i Norge, og nedlegging av FM-nettet. Dette nettet er å sammenligne med dagens bakkenett for å se på TV.

Er egentlig Distrikts- og Kystnorge tjent med et system som resten av Europa har lagt til side på grunn av sine begrensinger. I klar tale sier eksperter at DAB-systemet er utdatert, men likevel skal Norge innføre det.
Kulturministeren argumenterer med at folk fra andre land, som kommer til Norge kjørende på ferie, kan montere et adapter på sin bilradio for å motta disse signalene. Det er vel tvilsomt at bilturister vil installere et adapter til noen tusen kroner for å feriere fjorten dager et og annet året i Norge?

For øvrig ferdes vel mesteparten av disse turistene andre steder enn i hovedstaden og store byer der dekningsgraden er mye bedre enn ute i distriktene.
Når det gjelder befolkningen som bor langs kysten og i distriktene er innføringen av DAB et tilbakeskritt teknologisk, men det er vel slik styrende myndigheter helst ser at vi går fremtiden i møte, med ryggen først? I dette tilfellet er det kanskje bedre å høre på en radio med litt skurring av og til, enn ingenting?

Samtidig har vi en yrkesgruppe som kommer til å forsvinne blant lytterne av radio i dag, nemlig de sjøfarende. Slik systemet fungerer må man stadig søke opp stasjoner hele tiden når man beveger seg, og det er ikke overalt langs kysten at dekningen vil være tilfredsstillende i det hele tatt, men det er jo ikke et problem for styrende myndigheter som har sin komfortsone midt i Oslo!

Når man tar opp slike problemstillinger er svaret øredøvende stillhet, antagelig etter tankegangen om at kritiske spørsmål tier man i hjel. For øvrig er ikke dagens regjering/departement alene om en slik løsning på spørsmål. Jeg sendte henvendelser til både samferdselsdepartementet og kulturdepartementet under forrige regjering og har ikke mottatt svar. Det ble også sendt henvendelser til representanter for Nordland på

Stortinget, men det virker som om det er en «ikke-sak» for disse. Fikk tilbakemelding fra kun en representant, som for øvrig var fra Lofoten, og ikke er på Stortinget nå.
Så mye bryr altså representanter for Nordland seg om befolkningen i fylket de har fått tillit til å representere!

Og dette kan kanskje virke som en fillesak for mange, men det vil ha betydning for mange innbyggere i Nordland, og det som etter mitt syn er skremmende, er at «våre» representanter på Stortinget egentlig ikke bryr seg, man kan jo lett få inntrykk av at hovedmålet deres er å sikre seg selv en periode til i det vervet de har fått...

En slik «fillesak» forteller bare at vi i dag ikke har parti som taler kysten og distriktenes sak på Stortinget, men det finnes faktisk alternativ. Om dere vil ha folk/tillitsvalgte for å legge frem, og jobbe for deres sak, så er Kystpartiet et meget godt alternativ. La oss begynne på Kommunestyre- og Fylkestingplan, så tar vi det videre derfra. Det er ikke alltid at det er nødvendig med «direktekanal» inn til regjering, det har vært bevist gjennom flere år nå. Den beste kanalen er faktisk mellom folk flest og parti!

 

Per-Roger Vikten
Leder av Kystpartiet i Nordland, og 1. kandidat for Kystpartiet til Fylkestingsvalget i Nordland.

Read 9112 times Last modified on tirsdag, 05 mai 2015 15:10