tirsdag, 29 januar 2013 21:25

Kystpartiet vil forbedre søket etter savnede på havet

Written by Bengt Stabrun Johansen
Rate this item
(3 votes)

Kystpartiet starter innsamlingsaksjon for å kjøpe utstyr til søk etter omkomne på havet. - Når det offentlige ikke klarer å bevilge midler til slike formål, må man se etter andre finansieringsmuligheter for å få slikt utstyr på plass, sier lederen av Kystpartiet.

- Vi ønsker å få inn så mye penger at vi kan kjøpe en ROV (radiostyrt undervannskamera, red. anm.) for å lete etter omkomne og savnede på sjøen. Det gjelder både fiskere, vanlige sjøfolk og fritidsbåtfolk, om det skulle skje en ulykke. For slik som det er i dag, så er slikt søk både kostbart og vanskelig å få til, sier Kjell Olav Johansen.
Johansen er første vara medlem til Kystpartiets fylkesstyre i Nordland og initiativtaker til innsamlingsaksjonen.
- Som regel er eksisterende ROV-er opptatt med annet arbeid, og så har ikke staten bevilget så mye penger at det er noen som har råd til å leie dem, sier Johansen.
Han mener det er avgjørende å komme raskt i gang med søk der savnede antas å ligge på sjøbunnen. Tar det for lang tid før søket igangsettes, kan vær, vind og strømmer gjøre søket resultatløst.
- Vi har et ferskt tilfelle på Meløy. Det var da jeg fikk ideen om at jeg kunne prøve å få til noe, sier Johansen.
Målet for innsamlingen er 700.000 kroner. Pengene skal investeres i en ROV som skal være stasjonert i Nordland, og som skal være lett og mobil, slik at den raskt kan fraktes til aktuelt søkeområde.
- Så må vi ha noen ildsjeler som kan få opplæring i å bruke den. Mange av oppdretterne bruker ROV-utstyr for å inspisere nøtene sine, så det er sikkert mange som kan bruke slikt utstyr allerede, sier Johansen.
Nå henvender Kystpartiet seg til både firma og privatpersoner. Alle som vil bidra til søkeutstyret er hjertelig velkomne av initiativtakeren.
- Bør staten kjenne sin besøkelsestid?
- Selvfølgelig burde staten gi penger til dette. Men det viser seg at de ikke prioriterer slikt som dette. Da Bastesen satt på Stortinget, ble over 30 millioner kroner bevilget til søk etter omkomne på havet. Nå er vi nede i fem millioner kroner i året. Da Kjell Johansen forsvant utenfor Bolga i starten av januar var det ikke penger igjen til å lete etter han, sier Johansen.
Selv om det er Kystpartiets fylkeslag i Nordland som har tatt initiativ til pengerullingen, får de støtte fra Kystpartiet sentralt.
- Utstyr som dette er helt nødvendig. Når det offentlige ikke klarer å bevilge midler til slike formål, må man se etter andre finansieringsmuligheter for å få slikt utstyr på plass, sier Bengt S. Johansen, partileder for Kystpartiet.

Read 13989 times