onsdag, 23 april 2014 15:58

Nei til EU viktigere enn noen sinne

Rate this item
(3 votes)

– Det er et mysterium at 75 prosent i Norge sier nei til EU, mens det er et klart flertall på Stortinget for medlemskap.

Det sier Svein H. H. Tennes fra Svolvær som i helga ble ny leder i Nordland Nei til EU.

– Det norske folket sa nei til fellesskapet i 1972 og 1994, og meningsmålinger tilsier at motstanden aldri har vært større – ikke minst i Kyst-Norge. Jeg synes det er grunn til å be de folkevalgte på Løvebakken om å rette seg etter folkets mening, og legge opp politikken deretter, sier Tennes.

– Men er det nødvendig når det norske folk sier et så klart nei til unionen?
– Jeg tror det er viktigere enn noensinne at vi som folk gir storting og regjering klare meldinger om hva vi ønsker. Det bør forurolige at regjeringen Solberg har en egen EU-minister i Vidar Helgesen. Han er på sin post for å bygge videre på EØS-avtalen, sier Tennes.
– Etter at vi fikk EØS-avtalen i 1994, har cirka 9.000 nye lovanordninger passert. Selv om Norge hele tida har hatt vetorett, har vi sittet lydige og bifalt lover som ikke alltid har vært av det gode for landet. Så vidt jeg vet, er det bare det såkalte postdirektivet vi har lagt ned veto mot.

– Vil du advare mot EU?
– Jeg sier ja til et Europa med fred, skolemuligheter for unge og et sunt næringsliv. Men både jeg og andre i Nei til EU advarer sterkt mot at vår verdiskapning saltes inn andre steder. Vi er i dag 24.000 medlemmer i vår organisasjon, men oppfordrer meningsfeller til å melde seg inn, sier Tennes.

Han er egentlig fra Moskenes, men flyttet til Oslo før han og familien bosatte seg i Svolvær for nærmere 20 år siden. Sitt politiske virke startet han i Unge Høyre, før han meldte seg inn og ble en av lederne i Kystpartiet.

– Kystpartiet er en avlegger av borgerlig motstand mot EU. Sist jeg tittet på ei meningsmåling, var 63 prosent av Høyre imot EU. Dette viser at folket mener alvor, sier den nye lederen som tror det blir stadig mer aktuelt å erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale.


Read 11890 times